16.10.2017

Kocaeli Dini Yüksek İhtisas Merkezinin Temeli Dualarla Atıldı…

Kocaeli’de yapılacak olan Dini Yüksek İhtisas Merkezinin temeli, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş’ın katıldığı törenle atıldı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından Başiskele ilçesinde yapılacak olan Dini Yüksek İhtisas Merkezi'nin yeni binasının temel atma töreninde konuşan Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, Başkanlık olarak halkı din konusunda aydınlatmak görevini en iyi şekilde yerine getirmek, topluma daha kaliteli ve nitelikli din hizmeti sunmak amacıyla dünyada değişen, gelişen şartları da dikkate alarak, personellerine yönelik hizmet içi eğitim faaliyetleri yürütmeye devam ettiklerini söyledi.

Başkan Erbaş, ilimden uzak dindarlığın çoğu zaman taassuba dönüştüğünü, birleştirmek yerine ayrıştırdığını ifade ederek, "Bugün DAEŞ, Boko Haram, FETÖ, PKK gibi dini değerleri istismar eden terör örgütleri, yüzeysel ve yanlış bilgilerle motive olmakta, sahih dini bilgiye sahip olmayan insanları tuzaklarına düşürmektedir." dedi.

Söz konusu eğitim faaliyetleri içerisinde amacı, programı, mezunlarının istihdamı ve yürüttükleri hizmetler göz önüne alındığında, en önemlisinin Dini Yüksek İhtisas Merkezlerinde yapılan eğitimler olduğunu ifade eden Başkan Erbaş, merkezlerde İlahiyat Fakültesi'nden sonra master ve doktora seviyesinde 3 yıl eğitim veren, müftü ve vaiz gibi üst düzey kadrolara atanacak personelin yetiştirildiğini kaydetti.

Başkan Erbaş, personelin İslam dininin ve ilim tarihlerinin temel kaynaklarına doğrudan ulaşabilen, her yönüyle bu kaynaklara vakıf olmasını amaçladıklarını dile getirerek, "Amacımız, günümüz İslam dünyasının ve insanlığın yaşadığı dini sorunları ve krizleri doğru anlayarak tahlil eden ve çözümler üreten, sahih bir bilgiyle ve en doğru yöntemle toplumun ihtiyaçlarına cevap veren ve halkımızın manevi hayatına en güzel şekilde rehberlik eden, iletişim, yönetim, planlama, organizasyon gibi alanlarda uzmanlaşmış nitelikli personel yetiştirmektir." şeklinde konuştu.

Dini Yüksek İhtisas Merkezleri'nin öneminden bahseden Başkan Erbaş, temel atma töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi;

“İnancından ve medeniyetinden aldığı heyecan, özgüven ve birikimle insanlığın ufkunu aydınlatan alimlerimiz yetişsin istiyoruz…”

İstiyoruz ki inancından ve medeniyetinden aldığı heyecan, özgüven ve birikimle insanlığın ufkunu aydınlatan alimlerimiz yetişsin. İstiyoruz ki yeryüzüne hukuku ve hikmeti öğreten, hayatın önünden giden, ilimle ahlakı, bilgiyle aksiyonu bütünleştiren yeni Ebu Hanifeler, İmam Şafiler, Eşariler, Matüridiler, Fahrettin Raziler, Maverdiler, Gazzaliler, Semerkandiler, Buhariler yetişsin istiyoruz.

“Son yıllarda Türkiye adeta İslam dünyasının eğitim merkezi haline geldi…”

Son yıllarda Türkiye adeta İslam dünyasının eğitim merkezi haline geldi. İhtisas merkezlerimiz başta Kafkaslar ve Balkanlar olmak üzere birçok ülkeye de hizmet vermekte, o ülkelerde en üst düzeyde din hizmeti sunan din alimlerinin yetişmesine de katkı sağlamaktadır. İhtisas merkezleri, insanlığa rehberlik edecek alimler, millete hizmet edecek nitelikli vaiz, müftü ve idareciler yetiştirmek için büyük bir imkandır.

“Bugün mücadele etmemiz gereken en büyük düşman cehalettir…"

Bugün başta İslam dünyası olmak üzere insanlık en zor dönemlerinden birini yaşıyor. Dünyamızın devasa sorunlarının olduğunu hepimiz görüyoruz. İslam dünyası olarak, bütün sorunlarımızı ilimle hikmetle bilgiyle marifetle çözebileceğimizi idrak etmek zorundayız. Kabul etmeliyiz ki bizim bugün mücadele etmemiz gereken en büyük düşman cehalettir. İman etmenin bize yüklediği en büyük mükellefiyetlerden birisi de bilgiye, hikmete ve irfana sahip olmaktır. İlimden uzak dindarlığın çoğu zaman taassuba dönüştüğünü, bizi birleştirmek yerine ayrıştırdığını görmekteyiz. Bugün DEAŞ, Boko Haram, FETÖ, PKK gibi dini değerleri istismar eden terör örgütleri, yüzeysel ve yanlış bilgilerle motive olmakta, sahih dini bilgiye sahip olmayan insanları tuzaklarına düşürmektedir. Diğer yandan mezhep, meşrep farklılıklarının kavga sebebi haline getirilmesi büyük bir cehaletten başka nasıl izah edilebilir? Bu sebeple bütün eğitimlerimizde ve çalışmalarımızda, hakikati öğretilmeyen her değerin istismara açık olduğunun farkında olarak, İslam'ın doğru bilgisini özellikle gençliğimize ulaştırmak, bilgi, hikmet ve marifet ile halkımızın dini hayatına rehberlik etmek zorundayız. Zira teknolojinin ve sanal alemin de baskın bir unsur olarak dünyamıza girmesiyle zihinlerde oluşan bilgi kirliliğinin ancak hikmet ve marifetle bütünleşen bir dini ilimle önüne geçilebileceği hepimizce malumdur.

Temel atma törenine Başkan Erbaş’ın yanı sıra,  Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İstanbul İl Müftüsü Prof. Dr. Hasan Kamil Yılmaz, Ankara İl Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu, Kocaeli İl Müftüsü Yusuf Doğan, çevre il ve ilçe müftüleriyle çok sayıda Kocaelili vatandaş katıldı.