19.03.2018

Bir Milletin Yeniden Dirilişi “Destanlaşan Çanakkale” Konferansı

Kocaeli Müftülüğümüz tarafından Çanakkale Savaşı’nın 103. yıldönümü münasebetiyle İzmit Belediyesi Yunus Emre Kültür Merkezinde “Bir Milletin Yeniden Dirilişi, Destanlaşan Çanakkale” temalı konferans düzenlendi.Düzenlenen program, İstiklal Marşı’nın okunuşu ve İzmit Fevziye Camii İmam Hatibi Faruk Çoban tarafından okunan Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı.
Seminerin açılış konuşmasını yapan İl Müftü Yardımcısı Burhan Bilgin, “Çanakkale Savaşı’nın kazanılmasında milli birlik ve beraberliğin önemine değinerek Çanakkale imanıyla, ruhuyla, vatan sevgisiyle ve milli şuurla vatanını bekleyen Mehmetçiğin destan yazdığı yerdir.” diyerek sözlerini tamamladı.

Daha sonra Konferansa konuşmacı olarak katılan Tarihçi Yazar Mustafa Turan “Destanlaşan Çanakkale” konulu konuşmasını yaptı. Konuşmasında Çanakkale’de yaşanan olaylar ve kahramanlıklara değinen Turan, Seyit Onbaşı hakkında yapmış olduğu araştırma hakkında bilgiler verdi.Çanakkale konusu başta olmak üzere 19 adet yayınlanmış kitabı bulunan Turan, salondaki davetlilere seslendi. Tarihimizde birçok zafer olduğunu, fakat Çanakkale Zaferi’nin çok başka bir yere sahip olduğunu belirtti.Konferansta, Çanakkale izlenimlerini anlatan Yazar Turan, duygulu anlar yaşattı. ‘Destanlaşan Çanakkale’ isimli kitabında da geniş yer verdiği Hayranlı Koca Seyit’in, fazla bilinmeyen hayat hikayesini de anlatarak sözlerini tamamladı.

Katılımcılar tarafından ilgiyle izlenen konferans sonunda İl Müftü Yardımcısı  Bilgin, Tarihçi Yazar Turan’a teşekkür ederek, tablo takdim etti.