06.03.2024

2024 Yılı Hatimle Teravih Namazı Kılınacak Camiler.

 

Teravihi Hatimle Kılmak

Bilindiği üzere Peygamber Efendimiz(sallallahu aleyhi ve selem), teravih namazını birkaç gece mescidde ashabına kaldırmış daha sonra farz olur endişesi ile cemaatle kılmayıp kandi odasında yalnız eda etmiş.  Peygamber Efendimizin teravih namazını odasında nasıl ve kaç hatimle kıldığı bilinmiyor. Peygamber Efendimizin yanında yetişen sahabeler teravih namazını gerek cemaat halinde gerekse münferit olarak hatimle kılmaya özen gösterdikleri bilinmektedir. Sahabe, dini öğrenip, yaşayan ve  bize nakleden Kur’an’ın canlı mucizesi insanlardır.

Kur’an ve Sünnet, sahabeler tarafından nakledilen dinin temel kaynaklarıdır. Peygamber Efendimiz (sav) tarafından kılınan namazın şekil olarak nasıl kılındığını sahabeler tarafından nakledilmiş. Allah Rasulü (sav) sahabelerine “Beni nasıl namaz kılarken görüyorsanız siz de o şekilde kılın” şeklinde buyurmuş. Sahabede Allah Resulü’nden görüp öğrendiği şekliyle namaz kılmış, daha sonra gelen Müslümanlarda onlardan öğrenmişlerdir.

İşte Allah Resulü’nün sahabesi, teravih namazını hatimle kılmaya özen göstermiştir. Önceleri sahabeler,  tek başlarına veya birkaç kişi bir araya gelerek teravih namazını kılmışlar. Daha sonra Hz. Ömer döneminde mescidde cemaat halinde teravih namazı hatimle kılınmıştır. İlk sen Übeyy b. Ka’b’ın imamlığında teravih kılınmış ikinci sene Hz. Ömer, bütün cemaati bir tek imamın arkasına toplamamış, başka hafızlara da değişik yerlerde hatim ile teravih kıldırtmış.

Hz. Ömer Kur’an hafızlarından üç kişiyi çağırmış, hepsine Kur’an okutmuş sonra okuma hızlarına göre birisine her rekatta 30, bir diğerine 25 öbürüne de 20 ayet okuyarak hatimle teravih namazı kıldırmalarını istemiştir. Böylelikle her rekatta otuz ayet okunduğunda üç, yirmi ayet okunduğunda ise iki hatimle teravih eda edilmiş olmaktadır.