26.05.2017

Ramazan Ayı Mesajı

İl Müftümüz Yusuf DOĞAN’ın Ramazan Ayı Mesajı

Değerli Kardeşlerim,

Bizleri   Rahmet,  mağfiret,  birlik, beraberlik, yardımlaşma, dayanışma, eksiklerimizi telafi etme, unttuğumuz ya da kaybolmaya yüz tutmuş erdemli davranışları kazanmamıza vesile olacak Mübarek Ramazan ayına kavuşturan Rabbimize hamdolsun. Ramazan Ayımız Kocaeli’miz, ülkemiz tüm gönül coğrafyamız hakkında hayırlara vesile olsun. Hepinizin Ramazan ayını tebrik ediyorum.

Sözlerime sevgili Peygamberimizin şu duasıyla başlamak istiyorum. “Allahım! Sen haksın, senin vaadin haktır, sana kavuşmak haktır, senin sözün haktır, cennet haktır, cehennem haktır, peygamberler haktır, Muhammed haktır, kıyamet haktır.”(Buhârî,“Teheccüd”,1)

Malumunuz Diyanet İşleri Başkanlığı’mız bu sene Ramazan ayı  temasını “Üzerinde Her Canın Hakkı Var, Bu Ramazan ve Her Zaman” olarak belirledi. Hesaba çekileceğimiz ve bize sorulacak iki temel hak vardır. Bunlardan birisi Allah’ın hakkıdır (Hukukullah). Bu da Allah’ın bizden istedikleri ve kamu haklarıdır. Diğeri de kul haklarıdır (Hukuku’l-İbad). Haklar konusunda duyarsızlaşan ve her geçen gün erdemini kaybeden, sadece menfaatlerin düşünüldüğü bir dönemde seçilen bu tema ümit ederiz ki bu Ramazan ayıyla beraber bizlerde bir hassasiyet oluşturur.

Hak kavramı “korunması, gözetilmesi ya da sahibine ödenmesi gerekli olan maddî veya manevi imkân, pay, eşya ve menfaatler; görev, sorumluluk, borç”  anlamlarına gelmektedir. Medeniyetimizin temelini oluşturan,  sorumlu olduğumuz ve hesaba çekileceğimiz; “Allah hakkı, Peygamber hakkı, İslâm’ın hakkı, fakirin hakkı, din kardeşliği hakkı, arkadaşlık hakkı, dostluk hakkı, müslümanın müslüman üzerindeki hakkı, akraba hakkı, komşuluk hakkı, eşler arası haklar, misafir hakkı, yolculuk hakkı, mal hakkı” gibi haklar yanında,  kişinin kendi üzerinde bedeni ve organları ile ailesinin, içinde yaşadığımız çevrenin hakkı, hayvan hakları, hakkın kapsamını ve önemini bütün çıplaklığıyla ortaya koymaktadır. Ayrıca hayat hakkı yanında, mal mülk gibi maddi değerlerin; izzet, şeref ve namus gibi kişilik değerlerinin korunması da temel haklardandır. Nitekim Hz. Peygamber bütün insanlığa hitaben şöyle buyurur: "(Ey insanlar!) Bu (Zilhicce) ayınızda, bu (Mekke) şehrinizde, bu (arefe) gününüz nasıl saygın ise, kanlarınız, mallarınız ve ırzlarınız (şeref ve namuslarınız) da aynı şekilde saygın (dokunulmaz)dır."(Buharı, İlim, 9)

Kardeşlerim,

İşte Ramazan Ayı bize; orucuyla, namazıyla, teravihiyle, sahuruyla, fitresiyle, zekatıyla, mukabelesiyle, kadir gecesi, itikafı ve iftar-sahur sofralarıyla yetimlerin,  yoksulların, kimsesizlerin, muhacirlerin, savaş mağdurlarının haklarını hatırlatan ve bu konudaki eksiklerimizi telafi etmemize vesile olan bir aydır.

Sevgili Peygamberimiz bize:  “Her hak sahibine hakkını verin. Üzerinizde hak kalmasın” tavsiyesinde bulunmuştur. Allah’ın huzuruna kul haklarıyla çıkmayın. Çünkü O bütün kötülükleri affeder kul hakları hariç.

Öyleyse geliniz, Bu ramazan haklar konusunda kendimizi hesaba çekelim. Çünkü küçülen dünyamızda hak ihlalleri de bir o kadar kolaylaşmış ve çoğalmıştır. Bu konudaki hassasiyetlerimizi gözden geçirelim.

Kocaeli İl Müftülüğü olarak, değerli ilçe müftülerimiz ve din görevlisi/gönüllüsü erkek-bayan görevlilerimiz rehberliğinde Ramazan ayımızda vatandaşlarımızın gönül huzuru içinde ibadetlerini yapmaları noktasında tüm hazırlıklarımızı yapmış bulunmaktayız. İrşat programlarımız, hatimle teravih kılınacak ve itikâfa girilecek camilerimiz ve diğer ramazan hizmetleri için her türlü tedbir alınmıştır.

Bu vesileyle tekrar Ramazan ayınızı tebrik eder, birlik ve beraberliğimizin güçlenmesine ve hayırlara vesile olmasını diler, saygılar sunarım.

Yusuf DOĞAN

Kocaeli Müftüsü