17.03.2022

Doç. Dr. Fatih Kurt “Çanakkale Ruhu” Temalı Konferans Verdi

İzmit İlçe Müftülüğümüzün ev sahipliğini yaptığı 18 Mart Çanakkle Deniz Zaferi’nin yıl dönümünde Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih KURT hocamızın katılımıyla “Çanakkale Ruhu” konulu konferansımız 17.03.2022 tarihinde Kocaeli Kongre Merkezinde gerçekleşti.

Başkanlığımız Dini Yayınlar Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih KURT hocamız başta olmak üzere İl Müftümüz Sinan CİHAN, İl Müftü Yardımcılarımız ve programın ev sahipliğini yapan Müftümüz Dr. Mehmet Reşat ŞAVLI hocamız, müftülüğümüze bağlı personelimiz katılırken öğrenciler ve davetliler de programa yoğun ilgi gösterdiler.

Programa Fevziye Camii İmam Hatibi Faruk ÇOBAN’ın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlanırken selamlama konuşması için Müftümüz Dr. Mehmet Reşat ŞAVLI hocamız sahneye davet edildi.

Dr. Mehmet Reşat ŞAVLI: “Çanakkale ruhu, içerisinde bulunduğumuz dünya şartlarında hatırlamamız gereken ruhlardan bir tanesidir. Allah bizlere bu ruha erişebilmeyi nasip eder inşallah.” ifadelerini kullandı.

“Çanakkale Ruhu” konulu konferansı sunmak için sahneye bu kez Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih KURT hocamız davet edildi. Çanakkale Ruhu’nu 6 başlık altında anlatan Doç. Dr. Fatih KURT;

BEKLENDİK BİR SONUÇ DEĞİLDİ

Çanakkale'nin bize verdiği ilk mesaj şudur, Allah için mücadele edenlerin mağlup olmayacağıdır ki asker bakımından bakıldığında ulaşılan sonuç beklendik bir sonuç değildi. Buraya İngilizler, Fransızlar gelirken 'Biz gideceğiz, Çanakkale'yi geçerek Anadolu'ya işgal edeceğiz.' demişlerdi ama komutan Cevat' Çanakkale geçilmez sözünü dünyaya duyuracağız. ' diyerek şarapnel parçalarına imanlarıyla karşılık verdiler. Alman Komutan bizim bölükleri ziyaret eder ve askerlerimiz kendisine 'Allah için mücadele ediyorum.' derler. Bu sözler sonrası Alman komutan 'Sizler yenilmezsiniz çünkü Allah için savaşıyorsunuz.' derler. İngiliz donanma komutanı savaş sonrası askerlerine 'Ayağımda ayakkabısı olmayan ve silahları kötü olan bir orduyu nasıl yenemediniz?' diye sorar. Askerleri 'Biz Türklere karşı değil de tanrıya karşı savaştık.' der.

ŞAMLI, KERKÜKLÜ İNSANLAR VAR

Çanakkale'den almamız gereken diğer bir mesaj, birlik beraberlik içerisinde olursak asla yenilemeyeceğimizdir. Şehitlerimiz anısına yapılan anıta bakıldığında Diyarbakırlı, Kocaelili, Şamlı, Kerküklü insanlar vardır. Bugün diyorlar ya' Suriyeliler neden burada?' diye. Çanakkale'yi konuştuğumuz zaman o zaman ki ruhu taşıyıp taşımadığımızı sorgulamalıyız ki birlik beraberlik içerisinde olanların yenilmeyeceğini hatırlamalıyız.

HER ŞEYİNİ VERMEYE HAZIR OLANLARIN DESTANIDIR

Mehmet Çavuş vardır. Mehmet Çavuş yaralandıktan sonra komutanına mektup yazar ve der ki 'Bir kolumu kaybettim ama feda olsun. Ben diğer kolumla savaşırım.' Çanakkale Destanı her şeyini vermeye hazır olan insanların destandır. Gözünü kaybeden bir asker komutanına bakmıyor. Komutan soruyor 'Gözüne bir şey mi oldu evladım?' Asker diyor ki 'Komutanım ben göreceğimi gördüm, bundan sonra görmesem de olur.' diyor. Çanakkale ülkesinin işgal olmadığını görmenin rahatlığını yaşamanın mutluluğunu yaşayan insanların zaferidir.

YIKILMAYACAĞINI GÖRÜYORUZ

Evladını vatan için kurban etmeye hazır olan bir milletin yıkılmayacağını görüyoruz. Kınalı Mehmet olayını biliriz. Mehmet' e kınasını sorarlar o da 'Annem kınaladı.' der. Komutan 'Sor bakalım neden kınalamışlar?' Soru annesine ulaşır ve annesi 'Bizim köyde kurbana ayrılanlar kınalanır, sen de bu köyün kurbanısın. Ondan dolayı seni kınaladık.' der ve Mehmet şehit olur. Bugün Afrin'e giden askerlerimiz 'Düğüne gidiyoruz.' diyerek gidiyorlar ve Anneler bugün 'Vatan sağolsun.' diyorlar ki böyle anaların olduğu bir millet yoktur yenilmez.

SIRA SIRA NAMAZ KILDILAR...

Çanakkale Destanı'nın yaşandığı sırada kul hakkına ve ibadetlere dikkat edilmiş. Sıra sıra namazlar kılmışlar ve açlık hallerini oruca döndürmüşler. Önünde ölen insanları görürken ibadetini yapan insanlar görüyoruz. Cephede bile Kuran-ı Kerim okuyan bir milletten bahsediyoruz ki evinde işi olmadan namaz kılmayan, otururken evinde Kuran-ı Kerim okumayan bir milletin evladı değiliz bizler.

MERHAMET EDENLER KAYBETMEZ

Çanakkale'den bugüne ulaşan diğer bir mesaj, düşmanına merhamet edenler kaybetmezler. İngilizler savaş öncesi gaz maskeleri dağıtıyorlar ama Anzak askerleri diyorlar ki 'Karşımızdaki ordu Müslüman bir ordu, onlar gaz kullanmazlar.' derler ve maskeler kullanılmaz. Bizler savaş ortamında bulduğumuz düşman askerlerinin yaralarını sararak bir kuytuya bırakan bir milletiz. Bugün ordumuzun gittiği yerlerde sevinçle karşılanması normaldir çünkü biz yıkan bir ordu değiliz. Fransızlar bizlerin ordularına ve askerlerine şaşırmışlar çünkü yaralı bir Fransız askerinin yarısını sarmak için gömleğini yırtarak yarısını saran bir milletiz. Biz bugün bu duyguları geleceğe taşımalıyız. Biz o günlerin ruhunu bugüne ne kadar taşırsak o kadar Çanakkale'yi anlarız.” ifadelerini kullandı.

Programın sonunda ise İl Müftümüz Sinan CİHAN ve İlçe Müftümüz Dr. Mehmet Reşat ŞAVLI hocalarımızın Başkanlığımız Dini Yayınlar Genel Müdürü Doç. Dr. Fatih KURT hocamıza hediye takdimi ile sona erdi.